Управление на проекти обучение, лекции и учебник

Искате ли обучение по управление на проекти, за което не е нужно учебник или PDF лекции, което е модерно, напреднало и ще ви направи истински ръководител на проект и лидер? „Проджект Мениджмънт Академия“ PMA.bg предлага най-модерното обучение по управление на проекти в България. С новият курс по управление и мениджмънт на проекти на Академията, бързо и лесно ще получите сертификат и кариера.

Управление на проекти обучение без учебник и PDF лекции

Управление на проекти – обучение и въведение за начинаещи

В това Ръководство за управление на проекти за начинаещи, ние говорим много за управлението на проекти заедно с различните стратегии, методологии и процеси. Но това е мястото в ръководството, където определяме какво е то и ви даваме ключови термини, както и основен преглед.

Какво означава управление на проекти?

Какво е управление на проекти и как тя помага на организацията да постигне целите си? Управлението на проекта според Ръководството за управление на проекта (PMBOK Guide) е приложението на умения, инструменти и техники за проектни дейности, за да се изпълнят изискванията на проекта. Това е актът за управление на всички аспекти на проекта, от екип до задачи до инструменти. Ето защо управлението на проекти е важно: без него вие ще изхвърлите проекта си на шанс или хаос, нито едно от които не е идеално. Но когато се ангажирате с нея, съществуват специфични процеси и практики, които трябва да се осъществят, за да бъде успешна. Прочетете статията на Антон Радев за съвременното обучение по управление на проекти, за да придобиете детайли и повече достоверна информация.

Цел: Защо е необходимо управление на проекти

Защо управлението на проекти е толкова важно? Защото нищо не може да се направи, без първо да се изгради план на проекта, а планът на проекта никога не се изпълнява без подходяща среда или правилни процеси. Тогава управлението на проекти е действието, което помага за създаването и изпълнението на този проектен план. Той прилага мениджърски и междуличностни умения в процеса на успешно привеждане на проекта от концепцията до завършване съгласно посочените изисквания.

Контекст: Какво трябва да знаете за управлението на проекти
Какво включва управлението на проекта? Тук разглеждаме контекста на управлението на проекта. Още по темата за управление на проекти и обучение ще намерите и в статията на Технолоджи България.

Процесни проекти

Проектите се изпълняват чрез процеси, които се дефинират като „действия, които водят до резултати“. И тъй като Ръководството за PMBOK признава 47 различни процеса на управление на проекти, стана по-лесно да се групират в 5 основни групи процеси и 10 области на познание, които типичните проекти имат. Ние се справяме с тези в нашата страница за PMBOK.

Фази на управление на проекти

Управлението на проекта е задължително да се извършва на етапи, за да се подобри контрола и качеството. Това означава, че голям проект се разбива на по-управляеми етапи, всяка със специфичен резултат и се прави в определена последователност. В края на всяка фаза обикновено се прави преглед на резултатите, както и работата на екипа по проекта. Това помага на екипа да установи дали проектът преминава към следващата фаза или подлежи на преразглеждане. Той също така определя как да се подобри работата на всички участници.

Жизнен цикъл на проекта

Колективно всички фази на проекта съставляват жизнения цикъл на проекта. Съществуват много различни фази на проекта и видове жизнен цикъл на проекта, в зависимост от индустрията и конкретния проект. Например жизненият цикъл на проекта за разработване на софтуер би бил много по-различен от този за строителството.

Заинтересовани страни по проекта

Управлението на проекта активно включва лица и дори организации, чиито интереси са засегнати от проекта. Те се наричат ​​заинтересовани страни по проекта. Управлението на заинтересованите страни е едно от ключовите умения, от които се нуждае ръководителят на проекта.

Процес: Как функционира управлението на проекти?

Ръководителят на проекта, заедно с членовете на екипа и основните заинтересовани страни, изготвя целия план на проекта, който включва идентифициране на целите, както и изясняване на обхвата и бюджета. След това тези елементи се изпълняват от членовете на екипа по проекта в съвместен, често повтарящ се процес, който позволява промени и постоянни подобрения.

Ръководителите на проекти трябва да използват общи управленски умения, за да улеснят работата по проекта. Kings Press онлайн изданието за управление на проекти, мениджмънт и бизнес развитие, също представя детайли за обучение по управление на проекти за всеки студент, мениджър и бъдещ бизнес лидер.

Умения от обучение по управление на проекти, които ще придобиете

Уменията, които се използват тук, включват: стратегическо планиране, счетоводство, комуникация, изследвания и развитие, организационно поведение, управление на времето, както и множество мениджърски умения, свързани с лидерството, мотивацията и разрешаването на конфликти. Ако питате „какво включва управлението на проекти?“

 • Ние очертаваме някои от по-типичните събития, през които проектът преминава по-долу:
 • Начална среща: кажете на екипа целите и целите на високо ниво, посочете какви детайли имате
 • Анализ на заинтересованите страни: разберете кой ще бъде най-засегнат от проекта, за да могат да бъдат консултирани
 • Определяне на обхвата на проекта: идентифициране на всички изисквания, резултати и обхват
 • Структура на разбивка на работата (WBS): разделяне на фазите на проекта на управляеми парчета работа, които могат да бъдат по-лесно обработени
 • Планиране на управлението на риска: идентифициране и планиране на най-вероятните рискове, които един проект може да засегне в рамките на жизнения цикъл на проекта
 • Преглед на проекта / извлечени поуки: провеждане на разбор в края на проекта, за да се извлекат поуки, които могат да бъдат добавени към базата от знания на организацията или най-добрите практики.

Управление на проекти с обучение и специално отношение

„Проджект Мениджмънт Академия“ не само ви предлага най-съвременното обучение по управление на проекти, но и менторите на Академията имат винаги специално отношение към вас.

Винаги когато имате трудности, вашите ментори ще ви помагат с практическите ви задания, ще ви насочват към правилен подход за изпълнение и ще дават обратна връзка към работата ви. Productima е онлайн мястото, където ще научите за управление на проекти и продуктов и проджект мениджмънт, заплати в IT сферата на управление, новите Scrum практики и много други.

Наистина не ви е нужен учебник или лекции в скучен PDF формат за това обучение, защото вашият курс ви предоставя всичко нужно онлайн, за да се превърнете не само в мениджър, но и в истински лидер, които контролира целия процес и води екипа и хората си към успехи и развитие.

8 мнения за “Управление на проекти обучение, лекции и учебник”

 1. Учим управление на проекти. Втора година съм. Дали ще ми бъде признат този опит, практика и оценки към „Проджект Мениджмънт Академия“, ако се запиша на тяхното обучение? Имам PDF учебник и лекции от моя университет, които са признати от МОН и дълги години са били основа за нашето обучение. Не са измислени или изтеглени от Помагало. Също искам да попитам, дали посочената цена е същата и за студенти? Благодаря!

 2. Уча управление на проекти дистанционно обучение и си имаме в нашата система лекции и учебник и всичко нужно. Нямам нужда от допълнителни PDF материали. Казуси и задачи, си качвам в системата. Въпросът ми е дали и аз мога да се възползвам, ако има студенстко намаление от цената? Поздрави и приятна седмица! Калина!

 3. Минков, твоят университет едва ли ще признае каквото и да е обучение от външна институация. Не съм чувал за уни, което да го прави така или иначе, за каквато и да е специалност. Колкото до управление на проекти, това е един тънък момент, в който университетите предпочитат да изолират студентите си силно към техните преподаватели и учебници, така че шансът ти е като че ли нулев. Питай най-добре учебен отдел, но едва ли ще постигнеш нещо. Можеш да си караш курсове и обучения колкото искаш и каквито искаш, но ще бъдат за твоето лично и професионално развитие. Което не е малко и по-скоро е най-важното

 4. Здравейте, колеги и приятели! Интересувам се от управление на проекти, но в съвременения им смисъл и насоченост към Agile и Scrum ученията и моделите на производство. Този курс към класическото управление ли е ориентиран повече или към новите гъвкави методологии? Благодаря много!

 5. @Калина Джамбазова PMA.bg наистина предлага много сериозни и уникални намаления за студенти. Възползвайте се без колебание. Разгледайте в сайта на Академията детайли и информация за курсовете. Поздрави!

  @Християн Минков Логично, и за вас важи същото. Цената за студенти е повече от чудесна. Разгледайте страницата „За студенти и ученици“. Има посочена публично цената за този курс.

  Ивелина, здравейте! Съвременният смисъл, за който говорите, наистина е Agile и Scrum ориентиран. Имайте предвид обаче, че тези дисциплини могат и да не бъдат достатъчни за вашето професионално изграждане. В класическият проджект мениджмънт, има множество практики и особено, най-важната – Риск мениджмънт – е силно препоръчителна. Най-доброто, което можете да направите за себе си, е да се научите както на класическите, така и на гъвкавите методологии. Поздрави!

 6. Здравейте! Бих желала да получа безплатните лекции за управление на проекти. Оставям си имейла в полето Имейл*
  Благодаря предварително! Поздрави! Вив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *