Как да стана Проджект мениджър (Ръководител на проекти)

Много хора задават въпроса Как да стана Проджект мениджър (Ръководител на проекти).

Без съмнение всички те знаят много добре, че за да станат Проджект мениджър трябва да положат много усилия. Всяка дейност и всяка професия както добре знаем всички изискват голямо учене и постоянство.

Кои са начините да станеш Проджект мениджър?

В края на тази статия ще говорим за курсове и сертификати. Преди да започнете да търсите най-добрия сертификация за вас първо прочетете целият материал. За да ви олесним можем да ви препоръчаме да разгледате новото е модерна проджект мениджмънт сертификация на BVOP.org. Сертификационният процес включва бърз и спокоен онлайн изпит. цената за изпита и сертификацията е чудесна и постижима за всеки днес.

BVOP Project Management Certification
BVOP Project Management сертификацията е лесна, бърза и достъпна.

Подготовка за вашето ново професионално бъдеще като Проджект мениджър.

Като начало е добре да имаш някаква обща бизнес култура и познание в общия бизнес.

Добре да имаш добро разбиране с хората около себе си тъй като в един момент тези хора могат да бъдат твоят екип.
Меките умения са нещо много важно днешно време. Често се случва да попаднете в конфликтни ситуации около вас или дори самите вие и да предизвиквате конфликти. Днес дължително вие да правите просто някаква неприятна ситуация и така да създавате конфликта. често тези неприятности се случват заради него разбиране на на комуникация между хората. Вижте също: Как да стана проджект мениджър или как се става успешен Project Manager?

Основна финансова култура също би била много важна за вас като начало. Добре е да имате понятие какво е договор анекс фактура клаузи в договор паричен превод и така нататък.

Добре е също да знаете че всяка бизнес дейност е свързана с ресурси. Основните ресурси са пари време и персонал.

Така че освен меки умения е добре да имате и добра финансова и бизнес култура като цяло.

Препоръчително е да наблюдавате вашите директори и собственици на бизнес а как влагат огромни усилия да спечелят нов клиент или да инвестират в своя бизнес.

Така ще разберете с времето че бизнесът не е лека работа и изисква нерви и често води до стрес и напрежение.

Когато сте наясно с този факт ще уважавате много повече вашите директори работодател клиенти служители и проекта като цяло.

Обучение за проджект мениджър

Преди да помислите да си запишете в скъп университет и да учите специалност Пловдив мениджмънт помислете за алтернативи. има безброй добри курсове както и много книги и статии в интернет които ще ви дадат цялото нужно познание което не е нужно като начало.

Също така в интернет има и много шаблони които са вашите проджект мениджмънт инструменти и документи с които боравите в реална среда.

Отделете няколко дни или дори седмица или две за да разберете всички документи и шаблони които изтегляте онлайн и разглеждате на компютъра си.

Ако нещо не ви е ясно просто потърсете информация в google. Днес всеки популярен документа или шаблон е описан ясно и точно и в детайли.

Добре също да разберете че проджект мениджмънта като цяло е стандартизирана практика и лесен за разбиране.

Това което ще прочетете и научите е че всеки проект започва с планиране след това преминава в ази на разработка тестове и накрая приключване.

Най-важното за вас като проджект мениджър е да осигурите качествена документация и ясни изисквания и спецификации за проекта.

Ако може да правите това значи ще бъдете чудесен Проджект мениджър в бъдеще.

Научете Какво е техническа документация и бизнес изисквания. Препоръчваме ви дори да се упражнявате вкъщи и да пишете техническа документация и бизнес изисквания. Проверете какво сте създали и си направете самооценка.

След това може да направите същото отново. Направете го дори за трети път докато накрая сте доволни от вашите резултати.

Каква е тайната на добрата документация бизнес изискванията и техническите спецификации?

Когато създавате подобен документ технически изисквания и бизнес изисквания и спецификации винаги се поставите на мястото на хората които ще ги четат. Те ще бъдат вашият екип и трябва да разбират всичко което сте написали.

Ако те не разбират вашите документи и вашите становища те постоянно ще ви питат кое какво означава и какво трябва да направят. това постоянно допитване до вас ще водя до забавения и след това до изнервен и заинтересовани страни. Това е начина да станете лошо проджект мениджър. Още по темата: http://kings-press.com/%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b6%d0%b5%d0%ba%d1%82-%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b4%d0%b6%d1%8a%d1%80/

Вие сте проджект manger и трябва да въведете ред.

Без стандартни ясни процеси вашият проект е обречен на провал.

Колкото и професионален екип да имате без те да знаят какво следва и какво трябва да направят хората около вас ще имат проблеми.

Следователно и вие ще имате проблеми. След време проекта ви ще бъде официално обявен за провален.

Вие ще загубите както работата си така и репутацията си.

Затова трябва да създадете процеси и стандарти.

Научете какво са проджект мениджмънт процесите. Това не е трудна за разбиране концепция. Вече споменахме основните теми. Имате планиране след това създаване на проекта и накрая затваряне.

Най-тежката част в проект мениджмънт е планирането. Планирането на проекта включва доста теми и това може би една от най-дългите дейности.

вие трябва да планирате ориентировъчно за колко време ще създадете проекта. Затова обаче трябва да знаете точно какво ще правите. Това се нарича обхват на проекта. Разпитвайте заинтересованите страни около вас. говорете с клиента и задавайте въпроси докато всичко е ясно и точно уточнено. Водете си записки за всичко което чуете.

След като достатъчно дълго след раждане на клиента и на заинтересованите страни значи вече сте готови с идеята за проекта.

Сега трябва просто да напишете всичко в бизнес стил на книжовен език.

За да разберете за колко време ще направите проекта просто се огледайте колко наличен персонал имате.

Ако имате малко хора които реално ще разработват продукта може би е време да помолите за повече пресонал.

Така планирате персоналът и времето за създаване на проекта.

След като знаете точно какво ще правите и колко хора имате ще може да калкулирате и общата цена и създаване на проекта.

Съберете екипът си разгледайте всички документации които вече сте събрали и всичко което сте написали. попитайте всеки един човек около вас какво мисли и какво ще ви предложи като нужни материали и ресурси.

Помислете и вие и направете достатъчно обширно проучване.

Така ще имате добра колекция от нужните материали и ресурси за проекта.

Как да управляваме софтуерни проекти?

Управлението на софтуерните проекти е същото като управлението на всеки друг проект.

Просто разберете какво е цикъл на софтуерния проект.

Scrum

Разберете какво е Scrum и какво са гъвкавите методологии – Agile.

Tова изобщо не е трудно за разбиране и много хора се плашат още в началото.

Единственото ново е че просто имате някакви цикли на работа. С всеки цикъл или период правите ретроспекция и демонстрация на постигнатото.

Добре да разберете какво е продукт owner. Scrum master е друга интересна титла софтуерните проекти.

Да се върнем към класическия проект мениджмънт.

Release planning

Release planning е планирането на дейностите по предаване на проекта където му е мястото. Ако сте направили софтуер опишете който ще го инсталира и къде. ако сте създали рекламна кампания посочете кои са отговорните лица за предаването на тази кампания на клиента. Дали това ще бъдат видеоматериали или някакви други рекламни формати просто помислете и обяснете дейностите.

Посочете някакъв добър график с добри точни прогнози. Всички дейности една по една по освобождаването на проекта трябва да бъдат посочени. Запишете и всички участници които ще участват в процеса. Сложете дати и дори точни часове ако се налага.

Да приемем че проектът ви е готов и всичко е приключило. Времето докажете вашата готовност. Така на влизате във фазата приключване на проекта или по-скоро затваряне.

Проджект closing е популярният термин затова.

Тази дейност също не е трудна но може да отнеме малко работа на бюро.

Направете списък с абсолютно всички функционалности и цялата приключена работа по проекта.

Отбележете в колона например че всички задачи са приключени една по една.

Уверете се че наистина е така.

Изпратете документа си към вашият мениджър контрол на качество и вашият мениджър на техническите екипи.

Ако те всъщност са сигурни в приключената работа просто трябва да се подпишат.

Сложете и своя подпис като Проджект мениджър.

След това изпратете документа си на вашите директори и на заинтересованите страни.

Разберете какво е дневник. Ежедневен дневник и дневник на научените уроци. всеки път когато нещо интересно приятно или негативно се случи посочете много накратко в своя дневник защо и как са се случили събитията по този начин.

Вашата работа като проджект мениджър приключи.

Разбира се проджект мениджмънт може да въвлича и още други дейности но това са основите и най-често няма нищо по-сложно.

Заключение

Вече знаете че управлението на проекти не космическа наука няма нищо страшно и сложно в него. Просто ве нужна малко практика и самочувствие. Научете се на търпение и детайли.

Курсове и сертификати

Сега е моментът да потърсите лесен и приятен кратък курс който ще ми даде още интересна информация. Осигурете си сертификат. Сертификатът за подарък мениджър. така ще искате да докажете своите умения и вашата упоритост и мотивация.

Подгответе се за евентуални интервюта за работа и бъдете готови за всякакви подвеждащи и трудни въпроси. Истината е че просто мениджъра по нямане на персонал ще опитва да ви подведе или да ви стресира. Затова е добре да бъдете спокойни и уверени във всички ваши отговори.

Пожелаваме ви успехи.

Официални референции

Има много и различна информация в Интернет относно BVOP Certified Project Manager. Следните източници и онлайн медии представят валидирана и потвърдена информация относно изпитите, сертификатите и цените.

PolicyMatters – Business Value-Oriented Project Management (BVOPM) – Review and study by Marta Cooper (May 12, 2019) ISSN: 1941-8280, 1941-8272, ISSN National Centre for the USA, United States. Issued by the Goldman School of Public Policy at the University of California, Berkley

Scrum Time (ISSN 2652-5445) Online serial issued by the Australian ISSN Agency – Top 40 Project Management certifications for 2020 and 2021, Author Ashton Williams (June 3, 2020)

PGOV.org (PROJECT GOVERNANCE) – Best Project Management Certifications for 2020 and 2021, https://pgov.org/projectmanagement/

MMRLS.org (METROWEST MASSACHUSETTS REGIONAL LIBRARY SYSTEM), by Rita Gavelis, August 4, 2020 – BVOP Certified Project Manager Review

Често задавани въпроси

Прочетете внимателно и тази последна част от нашия материал защото това са въпроси които не винаги ще намерите онлайн.

Какво ще стане с мен ако проваля проекта си?

Добре да знаете от сега че като Проджект мениджър вие трябва да имате свой ментор. Често Това е вашият програмен мениджър. вие трябва да се консултирате с тях всеки път когато имате някакво съмнение или да споделяте когато пред вас има проблем.

Споделянето на проблемите са нарича ескалация.

С честа комуникация между вас и вашите директори не би трябвало да имате проблеми. Това е най-добрият начин да успеете с проекта си. ако все пак се провалите Това означава че вашите директори не са ви обръщали внимание. В такъв случай изобщо не трябва да обвинявате себе си и да продължите напред гордо и със самочувствие.

Клиента постоянно променя изискванията и обхвата на проекта. Какво да правя?

Планът за управление на промените е тема която не обсъдихме по-рано но е добре да знаете отсега за тази практика.

Потърсете Какво е форма за искане на промяна. Ще намерите примери с една обикновенна бланка.

Нека обаче да продължим по същество. Истината е че ако клиента постоянно иска да променя нещо и вие нямате фиксирани изисквания наистина ще имате проблеми.

Погрешно се разпространява информация в интернет и в много книги че продик мениджъра трябва да контролира добре промените. Проджект мениджъра наистина трябва да контролира промените но не винаги може.

Ако създавате проект за такъв проблемен клиент вие трябва да сте сигурни във вашите надеждни директори.

Ако нямате тяхната подкрепа разбира се вие сте обречени на провал много нерви и стрес.

Бизнес отношенията и договорите винаги се стабилизират и определят на ниво висш мениджмънт между организациите.

Ако все пак сте изправени пред такава ситуация говорете с вашите директори и обяснете рисковете които могат да причинят. без съмнение това ще привлече тяхното внимание ще бъдат ангажирани в проекта. Външни директори мога спокойно да разговарят с вашите клиенти. Почти сигурно е че постоянните промени в изискванията ще намалеят.

Екипът ми не ме уважава и никой не изпълнява задачите си.

Това още един интересен въпрос и много проджект мениджъри са изправени пред този проблем. може да срещнете заблуждаваща информация че проджект мениджъра трябва да контролира екипите. Вие не сте техни родител нито техен шеф. Все пак запомнете че можете да ескалирате.

За да имате успешен екип вашата организация трябва да наеме такъв. Затова се отговорен и вашите колеги от отдела по човешки ресурси. Вашият мениджър по назначаване на нов персонал е избрал лично хората. Винаги търсете съдействие от отдела човешки ресурси и вашите директори.

Ако попаднете на много проблемен служител може би ще бъде по-лесно да го смените навреме отколкото да се борите с него.

Още въпроси

Тук още нещо ви вълнува и имате допълнителни въпроси не се колебайте да попитате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *